Nieuws

Jannes in de jaarlijstjes

4 januari 2017

Vermeldingen in OOR, 3voor12/Friesland, HP De Tijd en op de Jabo-site.

In de OOR zet Klaas Knooihuizen (ook Noisey) de cd in z’n persoonlijke Top 10 op nr. 4 en Willen Bemboom op nr. 5.

Jaap Boots geeft de cd in de JaBo NL top 10 een nr. 4 notering: “Lang voordat dammen ‘hip’ gemaakt werd door Topnotch was de steevast erg onhippe Friese zanger Meindert Talma er al van overtuigd dat er over dammen meer te zingen en te zeggen viel dan menigeen dacht. Hij deed dat in zijn boek/album Dammen met Ome Hajo (1999). Dit jaar sloeg Meindert toe met een schitterend album met daarop een monstertrack van 22 minuten waarin het hele leven van oud-wereldkampioen dammen Jannes van der Wal tot in detail wordt beschreven. Op onnavolgbare wijze weet Meindert dit epos ontroerend, informatief én muzikaal spannend te houden. Nederlandstalige klassieker. Ook de andere 3 tracks mogen er zijn.”

Bij 3voor12/Friesland wordt in de categorie “Beste single door een Friese act van 2016” het nummmer “De ballade van Jannes van der Wal” twee keer als beste genoemd: door Theo van der Veer en Peter voor de Wind. De laatste noemt Meindert Talma ook de “Beste Friese act”.

Geen notering, maar wel een positieve terugblik geeft Gerjon Gijsbers in HP De Tijd in het artikel “Sturm und dranghekken” (29 december 2016): “Diepe indruk maakte Meindert Talma met zijn live-uitvoering van ‘De ballade van Jannes van der Wal’, een stuk dat volgens mij uit dezelfde bouwstenen als de ganse schepping bestaat, over de voormalig wereldkampioen dammen, waarover later meer onder het kopje sport. Of nee, dat kopje heb ik reeds gehad.”