Nieuws

De Domela Passie

15 november 2019

Op 18 november 2019 is het een eeuw geleden dat Domela Nieuwenhuis is overleden. Aanleiding voor Meindert Talma om de voorstelling “De Domela Passie” te maken, een audiovisuele productie.

Meindert Talma presenteert een voorstelling en een bijzonder fotoboek met cd. Het album bestaat uit een collectie songs waarin enkele specifieke details uit de geschiedenis van Ferdinand Domela Nieuwenhuis uitgewerkt worden in tekst en muziek. De première van de volledige uitvoering vindt plaat op stadsfestival Explore the North in Leeuwarden (22-24 november 2019).

Het project is een samenwerking met de Popfabryk, Museum Heerenveen en Excelsior Recordings.

Optredens:

    • 17 nov 2019 - Heerenveen, Museum Heerenveen (presentatie album)
    • 23 nov 2019 - Leeuwarden, Explore the North
    • 30 nov 2019 - Rotterdam, WORM
    • 15 dec 2019 - Amsterdam, Paradiso
    • 19 dec 2019 - Heerenveen, Posthuis Theater
    • 28 dec 2019 - Dwingeloo, Winterzinnen
    • 10 jan 2020 - Enschede, Metropool
    • 24 jan 2020 - Groningen, VERA
    • 29 feb 2020 - Deventer, Burgerweeshuis
    • 08 mrt 2020 - Drachten, Iduna
    • 08 nov 2020 - Balk, Podium Gorter
    • 11 dec 2020 - Utrecht, TivoliVredenburg

Aanvullende informatie:

Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846-1919) was grondlegger van het socialisme en anarchisme in Nederland. Na een korte periode als Luthers predikant, werd hij actief in de vrijdenkersbeweging, die het zelfstandig denken stimuleerde en zich meer en meer ontwikkelde tot atheïstische beweging. Van 1888-1891 was Domela het eerste en enige socialistische lid van de Tweede Kamer. Daarna trok hij de conclusie dat de parlementaire democratie niet geschikt is voor het verwezenlijken van de socialistische idealen. Aan het eind van de negentiende eeuw bekeerde hij zich tot het anarchisme.

Niet alleen met Jezus werd hij vergeleken, ook met de Bijbelse figuur Job. Domela’s leven was één grote aaneenschakeling van tegenslagen. Als knaap van tien verloor hij zijn moeder. Drie van zijn kinderen stierven op jonge leeftijd en drie Johanna’s, zijn echtgenotes, stierven in het kraambed. Domela leed zwaar onder die privé-tegenslagen; een en ander versterkte zijn neiging om zichzelf als martelaar te zien. Zijn smart was ongetwijfeld oprecht en diep, maar versterkte tegelijk ook de messianistische legendevorming. Die messianistische legendevorming vond vooral plaats in Friesland waar Domela voor de veenarbeiders gold als ‘ús ferlosser’. In 1888 werd hij door de Friezen gekozen als eerste socialist in de Tweede Kamer.

Als geboren en getogen Fries in het dorp Surhuisterveen, kende Meindert de verhalen over Domela die een held was in het zeer armoedige Surhuisterveensterheide en omgeving met zijn vele heidebewoners en plaggehutten. Al op de middelbare school schreef hij De heidedorpen in de noordelijke Wouden van Friesland; een scriptie over zijn armoedige roots.

Zijn gitarist Jan Pier Brands (Gorredijk) en bassiste Janke Brands (Beetsterzwaag) zijn ook zeer bekend met het Domela-verhaal. Beide zijn opgegroeid in de gemeente Opsterland, waar Domela heel vaak kwam voor toespraken en demonstraties.

Het project is een samenwerking met de Popfabryk, Museum Heerenveen en Excelsior Recordings en is mede mogelijk gemaakt door Fonds21, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds Podiumkunsten, Gemeente Heerenveen, Provincie Fryslân en BNG Cultuurfonds.

  1. Zie ook:
  2. OPTREDENS
  3. Ferdinand Domela Nieuwenhuis (Domela-jaar)