Muziek

Kruisspook

Meindert Talma

CLIP

SONGTEKST

Een stuk over de Koning in Recht voor allen heeft hem doen vallen Zogenaamde Majesteitsschennis! Maar niet hij veroorzaakte deze stennis. Iemand anders had het geschreven. Hij neemt wel de verantwoording. Een jaar in de cel. Overleeft hij dit wel? In een volgepakt Volkspark spreekt hij een afscheidsgroet.

koor: “Komt mee, komt mee. Daar wordt een man gekruist. Daar is iets schoons te zien op Golgotha”. Elke hervormer heeft zulk ‘n via dolorosa.

Als een misdadiger hebben ze hem in een versleten boevenpak gestoken. Zijn lange haar en volle baard afgeschoren. De christus symbolen zijn hem ontnomen. Brieven komen elke dag uit het hele land. Door de censor verscheurd met vaste hand.

koor: “Komt mee, komt mee. Daar wordt een man gekruist. Daar is iets schoons te zien op Golgotha”. Elke hervormer heeft zulk ’n via dolorosa.

Langzaam schroeft walging de keel dicht. Het is de stank, de kou, het asgrauwe licht. Het is het gore niet vegetarische voedsel dat hem ziek maakt, slap en koortsig. Domela vermagert zienderogen. Hij mag niet verslappen. Hij moet in het aardse paradijs blijven geloven.

koor: “Komt mee, komt mee. Daar wordt een man gekruist. Daar is iets schoons te zien op Golgotha”. Elke hervormer heeft zulk ‘n via dolorosa.

INFO

11e lied van ‘De Domela-Passie’ (18 november 2019; Excelsior Recordings)

 1. Meindert Talma: Zang, mellotronstrings, bandarrangement, tekst en muziek
 2. Herman Grimme: Piano, clavecimbel, synthesizer
 3. Janke Brands: bas
 4. Jan Pier Brands: gitaar
 5. Reyer Zwart: strijkersarrangement op basis van het arrangement van Meindert
 6. Cello: Judith Groen
 7. Viool: Jan Erik van Regteren Altena
 8. Koor:
 9. Jopie Hulsbergen: sopraan
 10. Mirjam van Oss: alt
 11. Jelle Mulder: tenor
 12. Meindert Talma; bas

KOMT VOOR OP