Pers

Leave stumper (recensie)

BN De Stem

28 december 2001
Tekst: Willem Jongeneelen

Het Friesche Orakel. Zo wordt Meindert Talma ook wel genoemd. Hij is muzikant, schrijver en hobbydrinker. Een geval apart ook. Zeker op zijn vierde cd, waarop de ietwat schuchtere observator zich voor het eerst helemaal bloot geeft. De cd heeft de enig juiste titel: Leave Stumper, Fries voor lieve stumper. En dat is hij ook. Talma wordt nergens te expliciet (of het zou in Rock&rollsexmuziek moeten zijn) maar lichtelijk gênant is de eerlijkheid waarmee hij de luisteraar een blik verschaft in zijn persoonlijk zoektocht naar (onmogelijke) liefdes en seks wel.

Ronduit grappig is de vondst om zijn voorliefde voor seksboekjes te combineren met het kijken naar Duits voetbal in Rummenigge. Nog meer sport: hilarisch is het verslag van de profronde van Surhuisterveen. Voor de rest draait het op de opvolger van Dammen met Ome Hajo om lust, Jezus Christus, drama en andere levenswijsheden.

Wie Talma hoort krijgt met hem te doen. Hoe goed hij het met zijn muzikaal enorm gegroeide Negroes en het prachtige cd-boekje ook allemaal voor elkaar heeft. De reden? Zijn prachtige teksten, zowel in het Fries als in ‘gewoon’ Nederlands: ‘Ik had een vriendin die niet heel erg mooi was. Maar ze praatte niet veel en dat vind ik al heel wat.’